Skip to main content

Luka Jahitan Bersalin Masih Sakit Punca Ibu Stress

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Tempoh berpantang adalah untuk ibu yang baru melahirkan untuk memulihkan kesihatan badan. Dan yang paling menjadi keutamaan ibu berpantang ialah luka jahitan. Luka jahitan bersalin masih sakit boleh membuatkan ibu berasa tidak selesa. Apatah kalau sudah berminggu masih juga belum baik, boleh stress dibuatnya.

Ibu yang luka jahitan banyak selepas bersalin normal pasti bimbang. Sama juga dengan ibu yang bersalin secara c-sect. Semasa saya bersalin anak pertama, selepas 3 minggu luka masih tak kering lagi. Memang rasa agak 'down' masa tu. Selepas minggu ke 4 baru lah luka kering tetapi masih rasa nyilu lagi. Alhamdulillah semasa anak kedua dan ketiga , luka jahitan tak banyak dan luka baik kurang dari 10 hari. Saya amalkan Set Pantang Premium dan juga Vivix.

luka bersalin masih pedih
Hari ini saya 42 hari berpantang

Puan Ainul bersalin anak kedua secara vacuum dan luka jahitannya banyak hingga sangat sakit bila duduk. Apetah lagi nak jalan. Selepas 3 hari dia ambil Vivix, Alhamdulillah hilang rasa sakit.
jahitan bersalin banyak
Pengalaman Puan Ainul

Kalau luka lambat baik, pergerakan pun terbatas. Kelam kabut jadinya kalau baby dah menangis nak susu tu kan. Nak tukarkan lampin dia semua tu. Yang kita terkedek-kedek sambil menahan sakit. Boleh stress dibuatnya. Stress pulak boleh menggangu produksi susu ibu. Jadi kalau boleh cepat sembuhkan luka, supaya ibu tidak stress dan boleh berpantang dengan lancar. Nak dapatkan Vivix, boleh hubungi saya whatsapp di 0123807024 (Najihah Razali). Pembelian Vivix 2 botol akan dapat tawaran yang sangat baik. Selamat Berpantang .

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…