Skip to main content

Terkejut bila silau mata tinggi selama 15 tahun kini menurun.

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Jiha dah pakai spek sejak umur 9 tahun lagi. Bila umur Jiha 18 tahun, ada masalah silau mata pula. Dan semakin meningkat usia, silau mata jadi semakin tinggi dan sangat tidak selesa. Kos pun semakin bertambah disebabkan spek dengan silau ataupun contact lense khas untuk masalah silau ni harganya boleh tahan tinggi juga. Kos untuk keduanya kalau buat serentak , paling minimum pun RM1000.


Itu kalau dari segi kos. Kalau dari segi kesihatan mata, banyak kekurangan orang yang ada masalah silau mata tinggi ni. Macam Jiha sendiri, apa yang Jiha alami ialah kerap sakit kepala sebab tak tahan bila cuaca panas. Lebih-lebih lagi kalau memandu yang memerlukan fokus. Mata Jiha kerap berair hingga boleh menggangu pemandangan. Bahaya sangat memandu dalam keadaan ini. Memandu malam pun sukar disebabkan mata tak tahan dengan cahaya lampu kereta lain dan lampu jalan.

Kalau berjalan-jalan dalam shopping mall pun sama. Biasanya kalau di mall, mereka pasang lampu kuning kan. Mata sangat tidak selesa, terpaksa kedip-kedipkan mata supaya dapat melihat dengan jelas. Mesti orang kalau tengok Jiha dia rasa pelik hehehe. Bekerja mengunakan laptop dan handphone pun sukar kerana mudah pening melihat cahaya. Tetapi kini, masalah itu semua sudah berkurang, terutama masalah mata berair bila lihat cuaca panas ataupun cahaya terang. Jiha dapat memandu dengan lebih selamat. 

Mula-mula tak perasan sangat dengan perubahan ini, tetapi bulan lepas, Jiha pergi berjumpa Optometrist untuk membuat contact lense sebab contact lense sekarang hampir tamat tempoh. Terkejut Jiha bila dapat tahu yang bacaan silau mata menurun. Sejak ada masalah silau mata tinggi 15 tahun yang lepas, tak pernah menurun malah semakin meningkat bacaannya. 

Jiha mengamalkan supplement Shaklee, antaranya ialah Vivix yang kaya dengan antioksidan. Ini ikhtiar Jiha sebab untuk orang yang rabun dan ada masalah mata, memang sangat digalakkan untuk mengamalkan makanan yang tinggi antioksida. Kita boleh makanan yang ada antioksida seperti goji berries, blackberries dan beberapa jenis lagi. Tetapi sebenarnya masih tidak cukup kalau diambil dari makanan sahaja, sebab itu lah Jiha ambil supplement.

 Klik gambar untuk cerita lanjut
Bacaan silau mata Jiha menurun

Vivix sangat kaya antioksidan. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Sekiranya anda ingin berikhtiar dengan Vivix, bertindak segera. Masalah mata boleh menyukarkan kerja harian kita. Jiha sendiri sudah berpengalaman jadi Jiha tahu betapa sukarnya jadi orang yang rabun dan ada masalah silau mata tinggi. Untuk pembelian, boleh hubungi / whatsapp Jiha di 0123807024.


Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…